A mézfogyasztás tízparancsolata

A minap találtam egy érdekes cikket, melyben javaslatokatt tettek a megfelelő mézfogyasztása. A lista már önmagában véve szuper, egy kicsit kiegészítve pedig egyből kinevezhető a Mézfogyasztás Tízparancsolatának:


  1. Ne csak akkor fogyassz mézet, miután megfáztál, vagy vendégsében megkínálnak vele. Fogyassz inkább kevesebbet (2-3 kávéskanálnyit), de azt napi rendszerességel. Nem kell sem a megszokástól, sem a függéstől, sem az elhízástól tartanod.
  2. Ne mindig csak egyfajta növényről származó fajtamézeket fogyassz! A növények nektárja fajspecifikus és ennek megfelelően a hatásuk is növényenként különbözik. Minél több virág nektárjából készül egy méz, annál változatosabb a hatóanyag tartalma. Kísérletezz bátran a vegyes virágmézekkel!
  3. Ne csak folyékony mézet fogyassz! A magától megkristályosodott, vagy kevert krémmézek azonos mennyiségű (vagy még több) hatóanyagokat tartalmaznak, de étkezésnél könnyebben kezelhetőek …sőt, igazi kulináris élményt biztosítanak.
  4. Ne csak magában fogyaszd a mézet! Bátran kísérletezz vele. Keverheted más méhészeti termékekkel, mint virágporral (ezzel növelheted a méz vitamintartalmát), propolisszal (ez fokozza a méz fertőtlenítő és regeneráló képességét), vagy méhpempővel (ez gazdagítja a méz aminosav-készletét), de keverheted szárított gyógynövényekkel, fokhagymával, és olajos magvakkal is
  5. Ne csak a teádba rakj mézet, bátran ízesítsd vele az ételeidet és egyéb italaidat is.
  6. Ne csak nyersen fogyassz mézet, hanem a főzésnél és sütésnél is váltsd fel vele az egyéb édesítőket. Habár a melegítésnél több értékes összetevője is károsodik, azért nem tűnik el az összes nyomtalanul. 
  7. Ne csak eredeti formájában fogyassz mézet, igazi ínyenc ételek és italokat is készíthetsz belőle. Kedvcsinálóként itt elolvashatod, hogyan készíthetsz te magad mézsöre és mézes pálinkát.
  8. Ne csak a téli, torokfájós időszakban gondolj a mézre, hanem akkor is halászd elő a mézesüveget a konyhaszekrény mélyéről, mikor fizikailag kimerültél, esetleg álmatlanság vagy székrekedés gyötör. 
  9. Ne csak belülről szépül és épülj a méztől. Nyisd meg otthon a saját mézkozmetikádat és keverd magadnak a jobbnál jobb mézes krémeket, pakolásokat és bőrradírokat. Ne csak belsőleg hasznosítsd a mézet, jusson eszedbe, hogy sok más hatás mellett akár felületes, nyílt sebek gyógyítására is alkalmas a természet eme csodaszere.
  10. Ne vásárolj össze mindenféle olcsó, méznek nevezett termékeket a boltokban, ragaszkodj inkább az igazi magyar termelői mézhez.

Te mivel egészítenéd ki még ezt a listát? Egyszerűen hagyj egy üzenetet alul, a Hozzászólás mezőben.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *