Itt az ősz, a megfázások és az esti lépesméz “szopogatás” ideje

Kedvenc csemegénk hideg időben a lépesméz, ami egy “szűzlépből” álló mézes lépdarab, amelyből a méhek által beérlelt és viaszfedéllel lezárt mézet ki kell szopogatni. Magyarországon a lépesmézek általában későn kristályosodó akácmézet tartalmaznak, melyeket a méhek fehér viasszréteggel fednek be.

Bár manapság ez a csemege igazi különlegességnek számít (az árát tekintve is), a lépesméz tulajdonképpen a legősibb méhészeti termék.

Réges-régen a méz lépesmézként történő fogyasztása nem számított különleges dolognak. Sőt, az ősi, stabil építményes méhlakásokból a mézet csak és kizárólag léppel együtt lehetett elvenni. Évezredeken keresztül lépesméznek is nevezték a mézet, hiszen azt a kasból kiszedve léppel együtt fogyasztották. Ismert volt természetesen a “színméz” is, amelyhez a lépesméz feldarabolásal, majd a feldarabolt lépekből a méz kicsorgatásával jutottak.

Ez a gyakorlat jószerint a XIX. század végéig – XX. század elejéig fennmaradt, vagyis mindaddig, amíg a stabil étítményes méhlakásokat végleg ki nem szorította a keretes kaptár. (Vannak ugyan irodalmi adatok arról, hogy a XIII. században megpróbálkoztak már a lépesméz csemegeként, üvegharangokban való termelésével, de a kísérletek megmaradtak a póbálkozások szintjén…)

A méhészeti és méz fogyasztási szokás csupán a XX. században változott meg a kaptáros méhészkedés általánossá válásával. Napjainkban pedig a mézet egy pergető gép alkalmazásával a lépek súlyosabb sérülése nélkül tudjuk kinyerni a keretekből, s azokat hosszabb ideig, akár több esztendőn keresztül is ki tudjuk használni. Ezért elterjedtebb a ma a színméz fogyasztása és számít különleges csemegének a lépesméz.

A lépesmézet nálunk a méhészetben egyébként darabolt formában, üvegbe téve, aranyló csillogású akácmézzel nyakonöntve lehet kapni.

Egy hasznos mézes tipp: Hogyan fogyaszd a lépesmézet?

Mivel a lépesméz viasztartalma szobahõmérsékleten morzsálódik – és könnyen beleragad a fogunkba, ami lássuk be, nem a legkellemesebb érzés -, fogyasztás elõtt rakjuk a mézesüveget a fűtőtest közelébe. Vigyázat, a túlhevített méz veszít a hatóanyag tartalmából és ha felforralod a mézet a viasz is megolvad. A legjobb, ha a mézet kaptármelegre, vagyis kb. kb. 35 ℃-ra melegíted.

  • Egy kanállal halászd ki a lépdarabot a mézesüvegből.
  • Rakd egy tányérra, majd egy kés segítségével vágj le egy akkora darabkát a lépből, amit azonnal el tudsz fogyasztani. Inkább ne darabold fel az egész lépet elõre, ugyanis a vágás mentén egyből kifolyik a sejtekbõl a folyékony akácméz.
  • A levágott darabkát vedd a szádba és szopagasd ki a sejtek közül a finom akácmézet.
  • A kaptármeleg, vagyis kb. 35 ℃-os viaszt a nyelveddel egyszerűen egy gombócba össze tudod gyúrni, és el tudod távolítani a szádból.
  • Csak semmi ijedtség – akkor sem történik semmi, ha lenyelsz egy viaszdarabkát, ugyanis a természetes méhviasz nem káros az egészségre.

Most, hogy már a lépesméz fogyasztása sem okoz fejtörést, kellemes őszi estéket és jó mézszopogatást kívánunk! 🙂

(Forrás & melegen ajánlott irodalom: Árvay György, Dr. Ludányi István, Ruff János: A méhészet technológiája)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *