Meddig él egy méh?

A méhek élete és a kérdés megválaszolása a méhcsalád összetételének köszönhetően valamivel összetettebb, mint azt sokan gondolnák… azt ugye tudjuk, hogy a nálunk honos mézelő méhek az emberi társadalomhoz hasonlóan csoportosulnak. No nem államokban, hanem családokban élnek. A család létrehozója az anya (anyaméh, méhkirálynő), gyermekei pedig a nőstény munkásméhek (dolgozók) és a hímek (herék). Az anya feladata kizárólag a szaporítás, a munkás méhek eleséget gyűjtenek, etetnek és építenek, a herék feladata pedig az anya megtermékenyítése.

A méhecskék testfelépítése és élethossza is az adott feladatukhoz alkalmazkodott. Éppen ezért külön- külön mutatjuk be az méhkaptárban élő méhek életét:

1. Meddig él egy dolgozó méh?

A dolgozók alkotják a méhcsalád legnagyobb részét, akár több tízezren is lehetnek egy méhkaptárban. Apró testük a feladatukhoz alakult: hasukon a sejt építésre szolgáló viasztermelő mirigy van, lábukon pirágporgyűjtő kosár és kefe, fejükben pedig a fiasítás tejszerű eleségét készítő garatmirigy található. Petefészkük teljesen fejletlen.

A dolgozó méhek fejlődése összetett: 3 napig pete, 6 napig álca állapotban vannak, majd 9. napon a nevelő méhek lefedik a fiasítást, a kukac bent bebábozódik, majd a 21. napon kikel a fiatal méhecske. A kikelést követően a méhek munkamegosztása rendkívül precíz és a természet által tökéletesen megtervezett. A dolgozók először a kaptárban viaszsejteket takarítanak, idős álcákat etetnek, majd méhpempővel fiatal álcákat etetnek, viaszt termelnek, mézet érlelnek, kaptárt őriznek, majd később kirepülve virágport és nektárt hordanak, életük legvégén pedig vizet és propoliszt gyűjtenek.

A dolgozó méhekcskék életének hossza döntően függ attól, hogy milyen évszakban születnek. A meleg hónapokban, különösen a repce, az akác és a napraforgó virágzás idején csak 4-6 hétig élnek a dolgozók. Ilyenkor gyorsan kifáradnak a sok munkában, és gyorsabban elhasználódik a szervezetük.

A nyár végi méhek azonban öt-hat hónapig is élnek, megérik a következő tavaszt és a repcevirágzása már kicserélődik az állomány.

 

2. Meddig él az anya?

Az anya feladata a méhcsalád szaporodásának biztosítása. Érdekes tény, hogy a méhanya ugyanolyan petéből kel ki, mint a dolgozó méhek, az álca állapotában fogyasztott különleges tápanyagnak – méhpempőnek- köszönhetően azonban küllemében és felépítésében is különbözik munkásaitól. A méhkirálynő élete során egyetlen egyszer pározik (akkor több herével) majd akár napi 1500 – 2000 petét is rak.

Az anya méh akár 4-5 évig is élhet, mivel intenzíven azonban csak 2-3 évig petézik, ideális körülmények között a méhcsalád 2-3 évente újat nevel. Az anya a dolgozókkal és herékkel ellentétben már a peterakástól számított 16. napon kifejlődik. A fiatal anya kikelése után az idős anya méh a dolgozók egy részével együtt elhagyja a méhkaptárt és új lakóhelyet keres. Ezt a folyamatot nevezzük rajzásnak

(nézd meg ezt a videónkat egy kirajzott méhcsalád begyűjtéséről) . Ha nem is nevelnek újat, a méhészetben általában lecseréljük a 2 évnél idősebb anyákat.

 

3. Meddig él a here?

A méhanya megtermékenyítéséért felelős herék (hím méhek) 3-5 hónapig élnek. A here az anya és dolgozó méhekkel ellentétben megtermékenyítetlen petéből születik. Innen a mondás, mely szerint “a herének nincsen apja, csak nagyapja”. A herék 24 nap alatt fejlődnek ki a petéből. Mivel egyetlen feladatuk a szaporítás és a család munkájában nem vesznek részt, telelésre készülve a dolgozó méhek kiüldözik a őket a méhkaptárból és rövid időn belül elpusztulnak.

 

Ez az első témánk Méhészet Kezdőknek sorozatunkból. Reméljük értékes volt az információ. Ha van konkrét kérdésed a méhekkel és méhészkedéssel kapcsolatban, bátran jelenkezz, vagy hagyj üzenetet alul, a Hozzászólások mezőben. 


2 Comments

 1. Pethő Barna

  Szeretném megkérdezni a véleményét arról, hogy hogyan kezdjem el a méhészkedést? Hol?, és Hogy? érdemes megvenni a kaptárt kompletten méhekkel, vagy külön kaptárt kerettel, és külön az anyaméhet, meg a méheket, és hogy a méheket hol lehet beszerezni. Ha tudna ebben segíteni, megköszönnénk.

 2. Kedves Barna!
  Köszönjük a kérdést. Az Önéhez hasonló kérdéseket a “Méhészet kezdőknek” aloldalon szoktuk megválaszolni: http://www.csernamez.com/meheszet_kezdoknek/
  Itt több kérdést és választ is talál a témával kapcsolatban.

  Kérdéseire a válaszok:

  Hol érdemes elkezdeni a méhészkedést?

  Ha álló méhészkedést tervez, azaz nem akar kezdetben vándorolni a méhekkel, akkor mindenképpen olyan területet keressen, ahol a röpkörzetben, 500-1000 m-es távolságon belül nagyobb kiterjedésű (azaz több hektárnyi) méhlegelő található (pl. akácerdő). Különben kénytelen lesz a méhállománnyal vándorolni.

  Hogyan érdemes elkezdeni méhészkedni?

  Én kezdetben 4-5 családnyi állományt javasolok. Ezt, miután kellő gyakorlatot szerzett, könnyen fel tudja majd fejleszteni.
  Az interneten (pl. http://www.omme.hu/portal/index.php?option=com_marketplace&Itemid=167 ) tavaszi időszakban általában kereteken hirdetik az eladó méheket. Ha egy üres kaptárat vásárol, ezt az eladó betelepíti majd Önnek egy méhcsaláddal. Ennél a méhcsaládnál van anya is, nem kell külön megvennie.
  Anyavásárlás csak később, a már meglévő állománynál (anyacserénél) jön majd szóba.
  Ha nagyon nagy szerencséje van, találhat jó áron kaptárral együtt is állományt, de ez a ritkább eset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *