Méhitató – Méhlegelő

Tudtad, hogy a méhészeknek nem csak méhlegelőről, hanem méhitatóról is gondoskodniuk kell a méhészetben?

Egy méhcsaládnak ugyanis elég nagy a vízigénye (ami egyébként függ az aktuális hőmérséklettől, a család népességétől és erőnlétől, valamint a hordástól is). Egyes becslések szerint egy méhcsalád – a nektárból nyert vizet nem számítva – több mint 20 liter vizet használ fel évente.

Ez nem is csoda, hiszen a méhecskék folyamatos párologtatással biztosítják a méhkaptár optimális hőmérsékletét: a fiasítás fejlődéséhez folyamatosan 34-35 fokos melegre és megfelelő páratartalomra van szükség a fészekben. A fiasítás tetőfokán (május-júniusban) egy méhcsalád 1-1,5 liternyi vizet is elfogyaszt naponta.

Bármennyire is fájó a felismerés, a szorgos méhek nem nekünk gyűjtik a finom mézet- de nem ám. A méhcsalád milliónyi szorgos munkása azért dolgozik a meleg hónapokban, hogy a téli hidegben elegendő mennyiségű élelmet gyűjtsenek össze a túléléshez és az utódok felneveléséhez. A hideg tavaszi hónapokban a tél folyamán kristályosodott mézet a dolgozóknak fel kell higítaniuk, hogy fogyaszthatóvá váljék a méhcsalád számára. Persze a méhek a folyadék nagy részét magából az összegyűjtött nektárból szerzik

Nagyon érdekes: Ha 23% fölötti van a méz víztartalma, akkor megerjed – méz akkor lesz a nektárból, ha annak 20% alá csökken a víztartalma

A nektár feldolgozása, szárítása közben nyert víz azonban csak részben fedezi a méhcsalád igényeit. A fennmaradáshoz szükséges folyadékot “ínséges” időkben – vagyis amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű nektár – a dolgozó méhek gyűjtik össze a mézhólyagukban.

Akác hordásnál pl. megszűnik az itatóra járás: a dolgozók folyamatosan hordják a friss nektárt, aminek tavasszal sokkal nagyobb a víztartalma. Mihelyst megszűnik a hordás, ismét megjelennek az itató vizén a méhek

Főleg a tavaszi hónapokban, március-áprilisban fontos, hogy melegvizes itatót biztosítsunk a méheknek. A fiasítás fejlődésének beindulásakor ugyanis rengeteg dolgozó pusztul(hat) el vízhordás közben: Változékony, szeszélyes időben – ha a téli hónapok után vizet keresgélő méhecskék ugyanis ha jeges, hideg vizet találnak, visszafele repülve gyakran ledermednek és nem jutnak már vissza a meleg méhkaptárba. Tehát -kezdő méhészek figyeljetek- naggggyon fongos a méhészetben a kb. 22-25 fokos itató biztosítása tavasszal. Az itatót ajánlatos egyébként minél közelebb felállítani a kaptársorhoz, hogy mint már elhangzott, hűvösebb időben sem kelljen hosszabb utat megtenniük a “vizet hordó” méheknek.

Mi csepegő itatóra esküszünk, amelyből a víz folyamatosan, lassan, cseppenként hull egy ferdén álló, deszkára, s azon vékony rétegben szivárog az itatóba. Ahogy a videón is látszik, a méhecskék a deszkára szállva kényelmesen betyűjthetik a folyadékot, s attól sem kell tartanunk, hogy nagy részük belefullad a vízbe.

Persze ezen kívül számos más, a méhek itatására szolgáló eszköz van a piacon. Amire figyleni kell, az az itató tisztántartása. A méhek ugyanis saját ürülékükkel gyorsan beszennyezik a vizet. Egyrészt tehát azért fontos a méhesben az itató biztosítása, hogy a méhek ne legyenek rászorulva hideg, eseteg szennyezett víz fogyasztásáára, másrészt pedig azért, hogy ne a közelben élő háziállatok itatóját háborgassák (persze így is előfordul, hogy a méhecskék a kertben lévő csöpögő csapot megtalálják).


1 Comment

  1. BOROS JÓZSEFNÉ

    Azt szeretném megkérdezni, hogy hány naponként kell a méhekre ránézni, kezdő méhészként mire kell figyelni.?
    19 rakodó kaptár méhet vásárolt a fiam, méhész oktatóval,de nem itt lakik, mit kell tudnom “analfabétaként”? Mert én ugy gondolom, hogy legalább 3 naponként rá kellene nézni. Az oktató nem mondta, hogy itatni kell a méheket, gondoskodjunk itatásról. Az itatásukról 2 nap múlva gondoskodtam, mert az udvari itatókat ellepték a méhek, de csak tiszta vizet raktam nekik, nádat tettem és deszkalapokat az itatókba, hogy arra szálljanak a méhek.
    Hogyan tudnám visszaszoktatni őket a kaptár előtti itatókra? Az is hallottam, hogy tegyek ki nekik cukros vizet és visszaszoknak a kaptár előtti itatókhoz. Igaz ez?
    Válaszát köszönöm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *