Mire jó a fokhagymás méz?

A fokhagymás méz az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum, ami bár nem egy kifejezett gasztronómiai élmény (ki-mit ért gasztronómiai élmény alatt), mégis nagyon hatásos a téli, megfázásos időszakban. Érdemes kipróbálni!

Erejének titka, a méz és fokhagyma egészségmegőrző hatásának kombinálásában rejlik: a fokhagyma antibakteriális, antibiotikus tulajdonságai mellett többek között segít elmúlasztani az orrdugulást, és javítja az étvágyunkat. A méz pedig gyulladásgátló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, szénhidrátokkal, fehérjékkel, enzimekkel stb. és nem mellékesen csillapítja a köhögést is.

Téli “Mézdoktor” sorozatunk első részeként összegyűjtöttünk két egyszerű de nagyszerű, otthon is elkészíthető receptet:

 Mézes fokhagyma-Fokhagymás méz: 

Az elkészítése egyszerű: pucolj meg egy egész fej fokhagymát, szeld gerezdjeire és egy kicsit roppantsd meg a gerezdeket, hogy szépen át tudja járni őket a méz. Ezután keress  egy zárható fedelű befőttesüveget, szórd bele a fokhagymákat, majd öntsd fel jó minőségű – lehetőleg termelői – mézzel annyira, hogy teljesen befedje a szeleteket és zárd le, hogy alaposan összeérjenek az egyvelegben a hatóanyagok. Lehetőleg esténként- hogy reggelre kiszellőzz – kapj be belőle 1-2 gerezdet mézzel együtt, és rágcsáld el.

Mézes fokhagymatea:

Forralj fel fel három csésze vizet és dobj bele kb. öt-hat gerezd fokhagymát. Miután a fokhagyma egy kicsit megpuhult, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Miután kb. 60°C alá hűlt, adj hozzá egy fél csészényi frissen facsart citromlevet és kb. ugyan annyi, tehát egy fél csészényi mézet.
Ha már elkapott a nyavaja, akár naponta háromszor is fogyassz ilyen teát. Ennek a segítségével gyorsabban le tudod küzdeni a bacikat.

Még több mézes népi gyógyászati parktikáért katt ide: http://www.csernamez.com/2011/11/megfazasra-mezet/

Kedves Olvasónk, neked van-e jól bevált házi mézes “csodaszered”? Örülnénk, ha megosztanád a tapasztalataidat velünk 🙂

Üdvözlettel,

a Csernavölgyi család apraja-nagyja


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *