APITERÁPIA


csernamez.com apiterapiaAz Apiterápia kifejezés az Apis =méh és a Terapia =gyógyítás görög szavak összevonásával keletkezett, tulajdonképpen a méhészeti termékekkel való egészségmegőrzés, gyógyítás tudományát jelenti. A Méhdoktor szereinek egy része növényi eredetű (méz, virágpor, propolisz), másik része pedig a méhek által termelt anyag (méhpempő, méhméreg, méhviasz).
Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy a méhkaptárból kikerülő anyagok mindegyike jó hatással van az emberi szervezetre. 

Itt az ideje megismerni a Méhek ősidők óta őrzött titkos receptjeit!

A méz jótékony hatásai az emberi szervezetre:

A méz a természetben fellelhető egyik legtökéletesebb tápanyagunk. Mintegy 190 féle olyan aktív tényezőt tartalmaz ugyanis, amire az emberi szervezetnek szüksége van: 11 féle vitamint (C, B-komplex, D, E, K, Béta-karotin), 33 féle ásványi anyagot (K, Ca, P, S, CI, Mg, Cu, Mn, Zn, Co, Se, Cr, Ni, Si, stb.), 19 féle aminosavat, szénhidrátokat (monoszaharidokat, disaharidokat, keményítőket), fehérjéket, enzimeket (kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz,stb.) , biotint, hormonokat, szőlő és gyümölcscukrot, stb.

  • Vírus– és baktériumölő, gennyeltávolító és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva kiváló segítség a felső légúti megbetegedéseknél (pl. mandulagyulladás kezelése mézzel) és szájbetegségeknél (pl. garatgyulladás kezelése mézzel).
  • A sötétebb színű mézekben lévő zsírsavak hatásos kiegészítői a kerengési betegségek, trombózis, arthritis, nőgyógyászati betegségek ( sérülések és gombás megbetegedések kezelésének.
  • A méz elősegíti a vérképződést.
  • Kitűnő segítség az alvászavar, a stressz és a fejfájás kezelésére.  Érdemes kipróbálni este lefekvés előtt a meleg mézes tejet. Garantáltan meghozza az édes álmot.
  • A méz flavonoid tartalmának köszönhetően bizonyítottan gyulladásgátló hatású. Jól alkalmazható sebkezelésben, hiszen úgy csökkenti a duzzadásokat, vörösödéseket, hogy nem tesz kárt az egészséges kötőszövetekben. A méz hatására gyorsabban szívódik fel a genny, hamarabb eltűnik a var és az elhalt szövet. Serkenti ezen kívül az új erek, a granulációs szövet , valamint a juvenális sejtek kialakulását is. Bátran használhatjuk vágások, horzsolások és égési sérülések helyi kezelésére.
  • A rendszeres mézfogyasztás fokozza a szervezet endorfin termelését.
  • Segíti az emésztést, stabilizálja a gyomor savháztartását. Ülő munkát végzőknek és időseknek kifejezetten ajánlott enyhe székletszabályozó hatása miatt.
  • A méz bizonyítottan fokozza szervezetünk fizikai ellenálló képességét.

A méhkaptár belsejében azonban több a szervezetünk számára értékes kincs is található. A megnevezésükre kattintva további, részletes infók olvashatóak:

méhméregméhviaszméhpempővirágporpropolisz


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *