PROPOLISZ


propoliszKevesen tudják, hogy a méhek különleges csapata készíti a természetben fellelhető egyik legjobb antibiotikumot is, az úgy nevezett Propoliszt, közismertebb magyar elnevezéssel a méhszurkot. Ezt a sárgás, vörösesbarna színű, gyantás, ragacsos anyagot a méhek egy „külön erre a célra szakosodott” csapata gyűjti a növények mézgás anyagából, fák rügyeinek ragadós váladékából, fiatal ágairól,  és levélnyeleiből. Ezeket tápanyagokban gazdag nedveket csak napos, meleg időben, délelőtt 10 és délután 2 óra között gyűjtik. A hazaszállított nedveket átalakítják, majd a kaptár belső higiéniájának védelmére, a betolakodó  kórokozók elpusztítására  használják.

A népi gyógyászat ősidők óta természetes egészségmegőrző anyagként használja a propoliszt. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre több tudományos intézetben foglalkoztak eme természetes gyógyszer kémiai összetételének felderítésével, a betegségek elleni hatásának vizsgálatával. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a Propolisz az egyik legerősebb természetes antibiotikum, melynek nincsenek mellékhatásai, s a többi antibiotikum esetében tapasztalt káros hozzászokás lehetősége sem áll fenn.  

A Propolisz magas flavonoid tartalmánál fogva több, mint 40 féle gyógyhatással bír. Néhány ezek közül:

 • A propolisz rendszeres fogyasztásácal nagyban növelhetjük szervezetünk ellenálló képességét, erősíthetjük nyirok rendszerünket.
 • A propolisz baktérium-, vírus-, gomba-, és parazitaölő hatásának köszönhetően a legtöbb és legsikeresebb gyógyulást az enyhe fertőzésekket követő gyulladásos megbetegedéseknél tapasztalták.
 • A felső légúti hurutok (bronchitis, tüdőgyulladás, bronchiális asztma, torokgyulladás, stb), gyomor és bélgyulladások, valamint a húgy- és ivarrendszeri gyulladások kezelésekor használják.
 • Gyakran ajánlják a tiszta, természetes propolisz tabletta szedését a vírusos gyomorbetegségeknél, gyomor és nyombélfekélynél, valamint a bélgombák esetében is, hiszen igen gyorsan felszívódik és konnyedén bejut a sérült szövetekbe.
 • Sikerrel alkalmazzák a reumatikus fájdalmak kezelésekor a propoliszt.
 • A fogíny és száj nyálkahártya betegségek (fogínygyulladás, fogágybetegség, afta, foglazulás, fogmedergyulladás, fogínysorvadás), a gombás szájüreg betegséek, valamint a török és gégegyulladás egyik leghatékonyabb ellenszere.
 • Propolisz a nőgyógyászatban: Nőgyógyászok ajánlják a menstruációs görcsök, a hüvelyi fertőzések megszűntetésére.
 • Kiváló mikrobaölő hatásánál fogva óriási segítséget jelent KÜLSŐLEG a gombás fertőzések, ekcéma, tályogok, pörsenések, felfekvések, valamint a sömör kezelésekor.
 • Sikerrel alkalmazzák a baleseti sebek, égési sérülések, napégések kezelésekor.
 • A gennyes pattanások, miteszerek és szőrtüszőgyulladások hatásos ellenszere.
 • Kiváló vérzéscsillapító a méhszurok.

 

Figyelem! A Propolisz az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciót válthat ki. Első fogyasztása előtt érdemes allergiatesztet végezni: kevés propoliszt néhány csepp vízzel összekeverni, majd azt a csukló belső részére kenni. Amennyiben a bőrfelület kipirosodik, biztosan tudhatjuk, hogy pollen-érzékenyek vagyunk.

2 Comments

 1. Kovács Klára

  Kedves Méhész Urak!
  Gratulálok méhészetükhöz.
  Szívesen vásárolnék propoliszt. Önöknél lehet-e? Idén mennyibe kerül a méz, és hogyan oldható meg a szállítás? Talán flakonban postai úton is?
  Köszönettel várom válaszukat, Kovács Klára

 2. Kárpátiné

  engem is érdekelne a propolisz és a méhméreg, fiam sclerosis multiplexes hátha segítene neki .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *