BLOGKipróbáltuk, bevált. Kurkumás méz recept a téli influenzás időszakra

Posted by on Feb 24, 2015 in méz és egészség, mézes ital, mézes receptek, mézes tippek | 0 comments

Kipróbáltuk, bevált. Kurkumás méz recept a téli influenzás időszakra

Lassan – túl lassan – itt a tél vége, már hosszabbodnak a nappalok és újra csicseregnek a madarak is; az ember valahogy mégis fáradtabbnak érzi magát… most kéne felpörögni, erre jön a tavaszi fáradtság..juhúúú.

Persze ha jobban belegondolunk, nem kell ezen csodálkoznunk – februárra nem csak a tavaly nyári barnaságunk kopik le, de kiürülnek szervezetünk vitamin-, ásványianyag- és nyomelemkészletei is. Ráadásul itt a szokásos év eleji influenza szezon és bombáznak vírusok…
Lényegében ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy orrot fújva, lázasan, tüsszögve várjuk a jobb napokat, vagy előre gondolkodunk és a tél folyamán folyamatosan pótoljuk azokat a vitaminkészleteket. Én az utóbbira esküszöm, de van a családban olyan is, aki bízik a csodákban és ha a beütött a krach, gyors megoldást keres a Méhdoktornál.

Az eddigi években a gyömbéres-citromos méz volt a családban a nagy kedvenc, idén azonban annyit olvastam a régi-új kurkumás, immunerősítő “csodaszerről”, az arany mézről, hogy ki kellett próbálnom a familyn személyesen is. Bevált. (more…)

Mire jó a fokhagymás méz?

Posted by on Nov 9, 2014 in mézes receptek, mézes tippek | 0 comments

Mire jó a fokhagymás méz?

A fokhagymás méz az egyik legegyszerűbben elkészíthető házi antibiotikum, ami bár nem egy kifejezett gasztronómiai élmény (ki-mit ért gasztronómiai élmény alatt), mégis nagyon hatásos a téli, megfázásos időszakban. Érdemes kipróbálni!

Erejének titka, a méz és fokhagyma egészségmegőrző hatásának kombinálásában rejlik: a fokhagyma antibakteriális, antibiotikus tulajdonságai mellett többek között segít elmúlasztani az orrdugulást, és javítja az étvágyunkat. A méz pedig gyulladásgátló, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, szénhidrátokkal, fehérjékkel, enzimekkel stb. és nem mellékesen csillapítja a köhögést is.

Téli “Mézdoktor” sorozatunk első részeként összegyűjtöttünk két egyszerű de nagyszerű, otthon is elkészíthető receptet: (more…)

Eljött az ősz és vele együtt a mézes sütőtök-szezon is. Összegyűjtöttök kedvcsinálóként a legfinomabb mézes sütőtök recepteket:

Posted by on Sep 24, 2014 in mézes receptek | 0 comments

Eljött az ősz és vele együtt a mézes sütőtök-szezon is. Összegyűjtöttök kedvcsinálóként a legfinomabb mézes sütőtök recepteket:

Újra itt az ősz, a fákról lassan aláhulló színes levelek, a vastag zoknik, hosszú pizsik és esti meleg vacsik ideje. Bár egyik szemünk még sír a gyorsan alszaladt nyárra visszatekintve, a másik már huncutul vigyorog a rengeteg őszi-téli finomság gondolatától. A mi örök kedvencünk a sütőtök – s mivel ez az egyszerű de nagyszerű étel a legfinomabb mézzel elkészítve, úgy gondoltuk, kedvcsinálóként megosztjuk veletek is néhány receptünket. (more…)

Méhitató – Méhlegelő

Posted by on May 16, 2012 in Uncategorized | 1 comment

Méhitató – Méhlegelő

Tudtad, hogy a méhészeknek nem csak méhlegelőről, hanem méhitatóról is gondoskodniuk kell a méhészetben?

Egy méhcsaládnak ugyanis elég nagy a vízigénye (ami egyébként függ az aktuális hőmérséklettől, a család népességétől és erőnlétől, valamint a hordástól is). Egyes becslések szerint egy méhcsalád – a nektárból nyert vizet nem számítva – több mint 20 liter vizet használ fel évente. (more…)

Év méze 2011

Posted by on Dec 17, 2011 in Uncategorized | 4 comments

Év méze 2011

Kedves Vásárlóink és Olvasóink!

Mivel ez év augusztusában már Mecseki Aranykaptár-Díjat kapot az akácmézünk, bátorkodtunk országos szinten is megmérettetni.

Örömmel értesítünk benneteket, hogy az idei akácmézünk kistermelői kategóriában Arany Minősítést kapott a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által kiírt Év méze 2011 mézversenyen.

A verseny célja a kereskedelmi forgalomba kerülő termelői és áruházi természetes eredetű mézek minőségi kontrollja és szakszerű bírálata volt. Akácméz, fajtamézek valamint különleges mézek kategóriákban lehetett nevezni. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a IV. Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztiválon került sor.
Köszönjük, hogy tőlünk Vásároltok! Továbbra is a legjobb minőségre törekszünk!