MITŐL KRISTÁLYOSODIK A MÉZ?


különféle mézekA mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz).  Ezek együttesen mintegy 90%-át teszik ki a méz szárazanyag tartalmának. A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, a szőlőcukor ugyanis elősegíti a kristályosodást, a gyümölcscukor pedig csökkenti azt.

Az akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony. Akkor se ijedjen meg, ha kikristályosodott az otthon tárolt méz, a kristályosodás ugyanis nem jelenti egyben a méz megromlását. Melegítsen egy edényben maximum 40 fokosra vizet (az fölött ugyanis az értékes hatóanyagok megsemmisülnek),  majd állítsa bele a mézzel teli üveget. Rövid időn belül újra folyékony állapotba kerül.


1 Comment

  1. Csongor Halmai

    Tisztelt Csernamez!

    En nagyon szeretem a kristalyos allagu mezet, de sajnos mindenhol csak arrol talalok informaciot, hogy a kristalyosodottat hogyan lehet ujra folyekonnya tenni. Engem az erdekelne, hogy folyekony bolti mezet hogyan tudok kristalyossa tenni azon kivul, hogy jo sokat varok ra. Kerem, hogy sziveskedjen ebben segiteni. Koszonom:

    Halmai Csongor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *