MÉHÉSZET KEZDŐKNEK

Érdekel a méhészkedés, de nem tudod, hogyan indulj el?

…akkor jegyezd meg ezt az oldalt, mert hamarosan ide töltjük fel az infókat, amiket kezdő méhészként tudnod kell.

“Az elmúlt években az erősödő környezettudat eredményeképpen növekedett a mézelő méh természetben elfoglalt jelentősége… a méhészkedésnek egyre több követője van. A kezdőknek szervezett tanfolyamokon és rendezvényeken résztvevők növekvő száma szintén ezt bizonyítja. Terjed a méhészkedés, noha az új méhészek közül sokan csak alig néhány méhcsaláddal kezdik. Ehhez jöttek még a gyakorlatban szerzett új ismeretek és tapasztalatok, amelyek különösen a kezdőknek fontosak és hasznosak.”

Franz Lampeitl


Kérdések és Válaszok kezdő méhészeknek

Kérdések és Válaszok

Hogyan kezdjek el méhészkedni?

 1. Ha valaki szeretne elkezdeni méhészkedni, először mindenképpen érdemes az elméleti alaplépéseket elsajátítania.
 2. Az elmélet elsajátítása után és még a méhkaptárak megvásárlása előtt fontos, hogy a kezdő méhész mindenképpen látogasson el egy működő méhesbe, méhészetbe.
 3. Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettsége a kezdő méhésznek és gyakorlatban is találkozott már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesét el fogja helyezni.
 4. Ha megvan a megfelelő elmélet, gyakorlat és a hely: ideje eldönteni, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk.

Mit kell először megtanulni a méhészkedésről?

Lelkes kezdőként nagyon fontos, hogy kaptárvásárlás helyett először az elméleti alaplépéseket tanuljuk meg. Az alábbi két könyv ebben nagy segítség lehet:

 1. Az alapmű, vagy ahogyan sokan emlegetik a méhészet “Bibliája”: Őrösi Pál Zoltán: Méhek között
 2. Ruff János: A méhészmester könyve (tartalmazza mindazt összefoglalva, amit a méhészvizsgán tudni kell)

A jelenlegi szabályozás értelmében ma magyarországon bárki tarthat méheket. A méhészeti tevékenységet azonban egyre többen szeretnék némi képzettséghez kötni. Ennek oka egyszerű és nagyon is megalapozott: egy nem megfelelően kezelt, elhanyagolt méhessel a kontár méhész akár olyan fertőzéseket okozhat, melyel saját állománya mellett akár a környező méhészek állományát és sok éves munkáját is tönkreteheti.

Fontos az alapfokú tudás a méhegészségügyi ismeretkeről és méhészeti lépésekről, nehogy a környező méhészeknek kárt okozzunk!!!!

Gyakorlati méhészeti tréning

Ha már megvan az elméleti háttértudás, ajánlott minden kezdő méhésznek ellátogatnia egy működő méhesbe, méhészetbe.  

Jó, ha a saját méheink megvásárlása előtt a gyakorlatban is megismerjük a méhek kezelését, kitapasztaljuk szervezetünk méhszúrásra adott reakcióját, és meglátjuk hogyan viszonyulunk a méhekhez a gyakorlatban.

Aki pl. allergiás a méhszúrásra, nem bírja, mikor a bőrén több méhecske is mászkál, vagy annyira fél tőlük mikor a feje körül repkednek, a méhészeti látogatás után és még a nagyobb befektetés előtt beláthatja, ha nem neki való a méhészkedés.

Hol kezdjek el méhészkedni?

Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettségünk és gyakorlatban is találkoztunk már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesünket el tudjuk helyezni:

Mikre kell odafigyelni a méhészeti hely kiválasztásánál?

1.  Először is utána kell járni a helyi állattartási rendeletnek amely meghatározza, hogy az adott környéken hová szabad méhest telepíteni.

 • FIGYELEM! A méhészeti tevékenység bejelentés köteles. Minden év februárjában a helyi önkormányzatnál jelezni kell, hogy pontosan hol és mennyi méhcsaládunk található.

2. Hivatalos anyaméhnevelő-telep 5 km-es körzetében nem, vagy csak a nevelő méhész engedélyével lehet méhészetet létesíteni.

3. Országos szinten egy rendelet van, amire nagyon oda kell figyelni, ez pedig kimondja, hogy a méhkaptárakat a telekhatártól legalább 4 méternyire kell elehelyezni. Ha nincs meg ez a távolság, úgy 2 méter magas tömör kerítés, vagy sövény kell ahoz, hogy a méhek röptét megemeljük és ne veszélyeztessük a szomszédokat.

4. Helykiválasztásnál fontos, hogy előzetesen egyeztessünk a szomszédokkal
Ez azért fontos, mert a méhek nagy valószínűséggel rá fognak járni a szomszédban található vízre (pl. kutyaitatóra, kerti tóra, kerti csapra, megöntözött virágokra) és előfordulhat hogy több szúrás is éri majd a röpvonalukba kerülőket.
Ha esetleg a szomszédban, vagy a környékben élők közül valaki allergiás, és a méhszúrástól akár életveszélyes állapotba is kerülhet, akkor később biztosan problémáink lehetnek. Ezeket érdemes a meggondolt helyválasztással előre kivédeni…

5. A helykiválasztásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a méhek elérhető közelségben megfelelő méhlegelőt találjanak: 500-1000 méteres távolsában legyen több hektárnyi olyan terület, ahonnan a méhek gyűjteni tudnak.
Ellenkező esetben vagy vándorolni kell velük, vagy a szezon nagy részében etetni kell őket, ami nem egy kifizetődő állapot.

Milyen kaptártípussal érdemes elkezdenem a méhészkedést?

Ha megvan a megfelelő elméleti hátternük, valamennyi gyakorlati ismeretünk és a méhes számára kijelölt és engedélyezett helyünk: ideje eldöntenünk, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk.

Bármely kaptártípus megfelel a méhészkedésre. Minden kaptártípussal másképp kell méhészkedni és mindegyikkel lehet jó eredményeket elérni. Igazándiból a gyakorlattal tapasztalja meg mindenki, hogy melyik a saját maga számára a legmegfelelőbb módszer.

A legelterjedtebb kaptártípusok egyébként a rakodókaptárak. Nagy állományhoz ezeket a legkönnyebb gépesíteni.

Én pl. évekig próbálkoztam nagyboconádi fészek +1/2 nagyboconádi mézterű rakodókkal és 24 keretes nagyboconádi fekvőkkel – bár máshol ezzekkel a kaptártípussal konténerek is jól működnek, nekem mégsem jöttek be.
Mióta 1/2 boconádi rakodókra váltottam, a mézhozam a többszörösére növekedett és számomra a kezelésük is sokkal egyszerűbb (pl. mézelvételnél szöktető használok és nem kell azon nyomban a helyszínen pörgetni, hanem megoldható az otthoni pörgetés is).

Hány családdal kezdjek el méhészkedni?

Kezdő méhészeknek mindig azt javasoljuk, hogy max. 4-5 családdal induljanak.

Egy-két év alatt olyan gyakorlati tapasztalatokra tesz ugyanis az ember szert, hogy utána már bátran beiratkozhat egy OKJ-s képzésre. A képzésekkel pedig megszerezhet egy olyan méhész végzettséget és ami még fontosabb, tudást, amivel bátran nekiállhat a méhes tovább-fejlesztésének. 

Hozzászólások
66 hozzászólás “MÉHÉSZET KEZDŐKNEK”
 1. Biró József says:

  Tisztelt méhészet!

  Köszönöm a válaszát. A tetőn való hozzáférés könnyen megoldható a számomra. Inkább a nyári magas hőmérséklet aggaszt. A sűrűség lehet, hogy nagy ám azt tapasztalom, hogy nagyon kevés méhecske járja a gyümölcsfákat virágzáskor. Gyerekkoromban hangosan zümmögött az egész fa. Igaz csak pár darab fáról van szó.
  Alaposan meggondolom még.

 2. Vargáné Puss Erzsébet says:

  Én a méhészkedést a tanfolyam elvégzésével kezdem. A gyakorlati oktatáson működő méhessel is meg fogunk ismerkedni.
  Területem van, ahová el tudom helyezni őket.
  Méh szúrásból már volt tapasztalatom.
  Egyenlőre nagyon lelkes vagyok, majd alakítom a dolgokat.

 3. Bálint Krisztián says:

  Tisztelt csernavölgyi Méhészet!

  Kezdő méhész vagyok Csongrád megyéből. Tavaly tavasszal egy családot vásároltam NB15-ös kaptárban amit folyamatos serkentéssel Június végére szét is tudtam szedni. Eddig úgy néz ki szépen ki is teleltek és a pár nappal ezelőtti jó idővel mozgolódni is kezdtek. Sajnos jelenleg nincs annyi megtakarításom ,hogy újabb családokat vásároljak és lelkem mélyén inkább magam szaporítanék. :) Abban szeretném a tanácsukat kérni ,hogy mikor és mivel kezdjem a serkentésüket és a most bent lévő szigetelésüket javítsam-e annak érdekében ,hogy mielőbb kölyök családokat tudjak készíteni. Illetve mit javasolnak vásároljak vagy neveltessek anyát? Az a család amit tavaly vettem rendkívül nyugodt és jól hordanak. Az anya is szép és nagyon jól petézik. Az az anya amit neveltettem hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik.

  Válaszukat előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Bálint Krisztián

 4. Kovács Laci says:

  Remek oldal a kezdéshez. Már meg is találtam a fonalat:)

 5. Gáva Tamás says:

  Üdv!

  Nagyon érdekel a méhészkedés, és szeretném elkezdeni, de Spanyolországban élek, és nem tudom hogy az itteni körülmények mennyire illetve milyen irányban befolyásolják a dolgot. Ezzel kapcsolatban szeretém egy hozzáértőnek kikérni a véleményét!

 6. papp vince says:

  most szeretnék 2 család méhet venni. fiam most iratkozott be egy okj-és méhész tanfojamra szeretném tudni hogy méhészkedéshez szükséges szerszámokat-felszereléseket hol tudok beszerezni?

 7. Vargáné Puss Erzsébet says:

  Tisztelt Méhészet!
  Már be is szereztem az első méhcsaládomat. A múlt héten kedden.
  Szerdán átnéztem őket, meg voltam vele elégedve. Volt bogár, fiasítás, virágpor és egy kis méz is.
  Vasárnapi ismételt átnézéskor meglepődve vettem észre, hogy egy léputcányit fogytak a bogarak!
  Az a kérdésem, hogy ez normális? Vagy hanem, akkor mi a teendő ilyenkor?
  Az anya megvan. fiasítás rendben, a raktározott mézük fogyott, a virágpor készletük viszont növekedett.
  Válaszukat előre is megköszönöm:
  Vargáné P. Erzsi

 8. Kurunczi Norbert says:

  Üdv!!!
  Szeretnék kérdezni a méhek betegségéről ,milyen fajta betegségek vannak és hogyan tudom őket időben észrevenni illetve kezelni ??????(pl. atka,nyúlóság)
  Előre is köszönöm …

 9. Veres János says:

  Nagyon szeretem a mézet, és kedvelem a méheket is, és nem félek a munkától sem. Olvasom a különféle fórumokat és úgy érzem kedvet is kaptam!
  Még kezdő méhész sem vagyok tehát, csak érdeklődő, de éppen ezért tele vagyok kérdésekkel.
  Én mindent kicsiben kezdtem és nem is panaszkodom. Így szeretném kezdeni ezt is.
  Egy családdal kezdeném egy rakodókaptárban jövő tavasszal. Hogy ismerkedjünk egymással, mármint a méhek és én.
  1-Mennyi mézre számíthatok? Mennyit vehetek el tőlük?
  2-Mik a felmerülő költségek? ( a gyógyszerek, és az etetés télen egy családra,stb?
  3-hogyan, milyen ütemben tudom 4 családdá fejleszteni őket, ha anyákat vásárolok? Hány év mire így négy családom lesz?

  Érdeklődve várom a válaszát.

 10. Nagy Zsolt says:

  Most szeretnénk elkezdeni méhészkedni az lenne a kérdésem hogy honnan érdemes beszerezni az első méhcsaládokat, és ha lehet ajánljon ilyen helyeket.6 családdal szeretnénk kezdeni és tapasztalatot szerezni.

 11. Nagy Tibor says:

  Kaptárnak való jó minőségű faanyag eladó!
  Érd.:+36302382186

 12. k.szabolcs says:

  A méhészkedést apukámtol tanulmányozom vagy legalább is ahogy birom de még csak 17 éves vagyok de majd megprobálok annyit tanulni hogy jol elsajátitsam ezt a szakmát. Mi NB rakodoval foglalkozunk és a méztér fél NB nekem ez a fajta jön be.

 13. Vargáné Puss Erzsébet says:

  Egy családdal elkezdtem a méhészkedést. Ebből a családból szaporítottam még kettőt, így jelenleg 3 családdal rendelkezem. Van ami NB fekvőben van és van ami 1/2 NB rakodóban van. Most úgy érzem, hogy a rakodó fog bejönni és arra fogok ráállni a jövőben.

 14. cobrycad says:

  Tisztelt méhészet!

  Szeretnék termelő családokat vásárolni 1/2 NB kereten.
  Az lenne a kérdésem, hogy egy átlagos termelő családnak hány 1/2 NB keretet kell takarnia,és mennyi fiasításnak kell lenni március második felében?
  Hány kerettől számít kölyök családnak? Van-e erre valami leírás vagy táblázat?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 15. meheszet says:

  Ha március végén szeretne 1/2 NB kereten méheket vásárolni, úgy hogy azok akácon hordó családok legyenek, azokat 20 kereten szokták árulni. Ebből 6-8 keret fias és a 20 keretből legalább 70 százalékát takarniuk kell a méheknek. Ezek ára tavaly 30-40.000 Ft között volt (ez jó évben 1 év alatt megtérül). Kölyök családokat akác után szoktak árulni, ez 5-6 keretnyi méhet jelent, fiatal anyával. Az 5-6 keretből 1-2 fias. Ezekből ebben az évben termelő család már nem lesz, csak jövőre.

 16. cobrycad says:

  Köszönöm !

Szólj hozzá