MÉHÉSZET KEZDŐKNEK


Érdekel a méhészkedés, de nem tudod, hogyan indulj el?

…akkor jegyezd meg ezt az oldalt, mert ide töltjük fel az infókat, amiket minden kezdő méhésznek tudnia kell.

csernamez.com mezrendeles“Az elmúlt években az erősödő környezettudat eredményeképpen növekedett a mézelő méh természetben elfoglalt jelentősége… a méhészkedésnek egyre több követője van. A kezdőknek szervezett tanfolyamokon és rendezvényeken résztvevők növekvő száma szintén ezt bizonyítja. Terjed a méhészkedés, noha az új méhészek közül sokan csak alig néhány méhcsaláddal kezdik. Ehhez jöttek még a gyakorlatban szerzett új ismeretek és tapasztalatok, amelyek különösen a kezdőknek fontosak és hasznosak.”
Franz Lampeitl  

 

Amiről minden kezdő méhésznek tudnia kell:

Hány családdal kezdjek el méhészkedni?

Kezdő méhészeknek mindig azt javasoljuk, hogy max. 4-5 családdal induljanak. Egy-két év alatt olyan gyakorlati tapasztalatokra tesz ugyanis az ember szert, hogy utána már bátran beiratkozhat egy OKJ-s képzésre. A képzésekkel pedig megszerezhet egy olyan méhész végzettséget és ami még fontosabb, tudást, amivel bátran nekiállhat a méhes tovább-fejlesztésének.

Milyen kaptártípussal érdemes elkezdenem a méhészkedést?

Ha megvan a megfelelő elméleti hátternük, valamennyi gyakorlati ismeretünk és a méhes számára kijelölt és engedélyezett helyünk: ideje eldöntenünk, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk. Bármely kaptártípus megfelel a méhészkedésre. Minden kaptártípussal másképp kell méhészkedni és mindegyikkel lehet jó eredményeket elérni. Igazándiból a gyakorlattal tapasztalja meg mindenki, hogy melyik a saját maga számára a legmegfelelőbb módszer. A legelterjedtebb kaptártípusok egyébként a rakodókaptárak. Nagy állományhoz ezeket a legkönnyebb gépesíteni. Én pl. évekig próbálkoztam nagyboconádi fészek +1/2 nagyboconádi mézterű rakodókkal és 24 keretes nagyboconádi fekvőkkel – bár máshol ezzekkel a kaptártípussal konténerek is jól működnek, nekem mégsem jöttek be. Mióta 1/2 boconádi rakodókra váltottam, a mézhozam a többszörösére növekedett és számomra a kezelésük is sokkal egyszerűbb (pl. mézelvételnél szöktető használok és nem kell azon nyomban a helyszínen pörgetni, hanem megoldható az otthoni pörgetés is).

Hol kezdjek el méhészkedni?

Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettségünk és gyakorlatban is találkoztunk már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesünket el tudjuk helyezni: Mikre kell odafigyelni a méhészeti hely kiválasztásánál? 1. Először is utána kell járni a helyi állattartási rendeletnek amely meghatározza, hogy az adott környéken hová szabad méhest telepíteni. FIGYELEM! A méhészeti tevékenység bejelentés köteles. Minden év februárjában a helyi önkormányzatnál jelezni kell, hogy pontosan hol és mennyi méhcsaládunk található. 2. Hivatalos anyaméhnevelő-telep 5 km-es körzetében nem, vagy csak a nevelő méhész engedélyével lehet méhészetet létesíteni. 3. Országos szinten egy rendelet van, amire nagyon oda kell figyelni, ez pedig kimondja, hogy a méhkaptárakat a telekhatártól legalább 4 méternyire kell elehelyezni. Ha nincs meg ez a távolság, úgy 2 méter magas tömör kerítés, vagy sövény kell ahoz, hogy a méhek röptét megemeljük és ne veszélyeztessük a szomszédokat. 4. Helykiválasztásnál fontos, hogy előzetesen egyeztessünk a szomszédokkal. Ez azért fontos, mert a méhek nagy valószínűséggel rá fognak járni a szomszédban található vízre (pl. kutyaitatóra, kerti tóra, kerti csapra, megöntözött virágokra) és előfordulhat hogy több szúrás is éri majd a röpvonalukba kerülőket. Ha esetleg a szomszédban, vagy a környékben élők közül valaki allergiás, és a méhszúrástól akár életveszélyes állapotba is kerülhet, akkor később biztosan problémáink lehetnek. Ezeket érdemes a meggondolt helyválasztással előre kivédeni… 5. A helykiválasztásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a méhek elérhető közelségben megfelelő méhlegelőt találjanak: 500-1000 méteres távolsában legyen több hektárnyi olyan terület, ahonnan a méhek gyűjteni tudnak. Ellenkező esetben vagy vándorolni kell velük, vagy a szezon nagy részében etetni kell őket, ami nem egy kifizetődő állapot.

Gyakorlati méhészeti tréning

Ha már megvan az elméleti háttértudás, ajánlott minden kezdő méhésznek ellátogatnia egy működő méhesbe, méhészetbe. Jó, ha a saját méheink megvásárlása előtt a gyakorlatban is megismerjük a méhek kezelését, kitapasztaljuk szervezetünk méhszúrásra adott reakcióját, és meglátjuk hogyan viszonyulunk a méhekhez a gyakorlatban. Aki pl. allergiás a méhszúrásra, nem bírja, mikor a bőrén több méhecske is mászkál, vagy annyira fél tőlük mikor a feje körül repkednek, a méhészeti látogatás után és még a nagyobb befektetés előtt beláthatja, ha nem neki való a méhészkedés.

Mit kell először megtanulni a méhészkedésről?

Lelkes kezdőként nagyon fontos, hogy kaptárvásárlás helyett először az elméleti alaplépéseket tanuljuk meg. Az alábbi két könyv ebben nagy segítség lehet: Az alapmű, vagy ahogyan sokan emlegetik a méhészet “Bibliája”: Őrösi Pál Zoltán: Méhek között Ruff János: A méhészmester könyve (tartalmazza mindazt összefoglalva, amit a méhészvizsgán tudni kell) A jelenlegi szabályozás értelmében ma magyarországon bárki tarthat méheket. A méhészeti tevékenységet azonban egyre többen szeretnék némi képzettséghez kötni. Ennek oka egyszerű és nagyon is megalapozott: egy nem megfelelően kezelt, elhanyagolt méhessel a kontár méhész akár olyan fertőzéseket okozhat, melyel saját állománya mellett akár a környező méhészek állományát és sok éves munkáját is tönkreteheti. Fontos az alapfokú tudás a méhegészségügyi ismeretkeről és méhészeti lépésekről, nehogy a környező méhészeknek kárt okozzunk!!!!

Hogyan kezdjek el méhészkedni?

Ha valaki szeretne elkezdeni méhészkedni, először mindenképpen érdemes az elméleti alaplépéseket elsajátítania. Az elmélet elsajátítása után és még a méhkaptárak megvásárlása előtt fontos, hogy a kezdő méhész mindenképpen látogasson el egy működő méhesbe, méhészetbe. Ha már van egy bizonyos elméleti alapképzettsége a kezdő méhésznek és gyakorlatban is találkozott már a méhekkel, akkor a következő lépés egy olyan hely kiválasztása, ahol leendő méhesét el fogja helyezni. Ha megvan a megfelelő elmélet, gyakorlat és a hely: ideje eldönteni, hogy milyen típusú méhészetet szeretnénk.

Az sem probléma, ha nem találnál választ a kérdésedre – ez esetben hagyj egy üzenetet az oldal alján és mi a legjobb tudásunknak megfelelően, “postafordultával” küldjük is a választ.


100 Comments

 1. Biró József

  Tisztelt méhészet!

  Köszönöm a válaszát. A tetőn való hozzáférés könnyen megoldható a számomra. Inkább a nyári magas hőmérséklet aggaszt. A sűrűség lehet, hogy nagy ám azt tapasztalom, hogy nagyon kevés méhecske járja a gyümölcsfákat virágzáskor. Gyerekkoromban hangosan zümmögött az egész fa. Igaz csak pár darab fáról van szó.
  Alaposan meggondolom még.

 2. Vargáné Puss Erzsébet

  Én a méhészkedést a tanfolyam elvégzésével kezdem. A gyakorlati oktatáson működő méhessel is meg fogunk ismerkedni.
  Területem van, ahová el tudom helyezni őket.
  Méh szúrásból már volt tapasztalatom.
  Egyenlőre nagyon lelkes vagyok, majd alakítom a dolgokat.

 3. Bálint Krisztián

  Tisztelt csernavölgyi Méhészet!

  Kezdő méhész vagyok Csongrád megyéből. Tavaly tavasszal egy családot vásároltam NB15-ös kaptárban amit folyamatos serkentéssel Június végére szét is tudtam szedni. Eddig úgy néz ki szépen ki is teleltek és a pár nappal ezelőtti jó idővel mozgolódni is kezdtek. Sajnos jelenleg nincs annyi megtakarításom ,hogy újabb családokat vásároljak és lelkem mélyén inkább magam szaporítanék. 🙂 Abban szeretném a tanácsukat kérni ,hogy mikor és mivel kezdjem a serkentésüket és a most bent lévő szigetelésüket javítsam-e annak érdekében ,hogy mielőbb kölyök családokat tudjak készíteni. Illetve mit javasolnak vásároljak vagy neveltessek anyát? Az a család amit tavaly vettem rendkívül nyugodt és jól hordanak. Az anya is szép és nagyon jól petézik. Az az anya amit neveltettem hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik.

  Válaszukat előre is köszönöm.

  Tisztelettel: Bálint Krisztián

 4. Kovács Laci

  Remek oldal a kezdéshez. Már meg is találtam a fonalat:)

 5. Gáva Tamás

  Üdv!

  Nagyon érdekel a méhészkedés, és szeretném elkezdeni, de Spanyolországban élek, és nem tudom hogy az itteni körülmények mennyire illetve milyen irányban befolyásolják a dolgot. Ezzel kapcsolatban szeretém egy hozzáértőnek kikérni a véleményét!

 6. papp vince

  most szeretnék 2 család méhet venni. fiam most iratkozott be egy okj-és méhész tanfojamra szeretném tudni hogy méhészkedéshez szükséges szerszámokat-felszereléseket hol tudok beszerezni?

 7. Vargáné Puss Erzsébet

  Tisztelt Méhészet!
  Már be is szereztem az első méhcsaládomat. A múlt héten kedden.
  Szerdán átnéztem őket, meg voltam vele elégedve. Volt bogár, fiasítás, virágpor és egy kis méz is.
  Vasárnapi ismételt átnézéskor meglepődve vettem észre, hogy egy léputcányit fogytak a bogarak!
  Az a kérdésem, hogy ez normális? Vagy hanem, akkor mi a teendő ilyenkor?
  Az anya megvan. fiasítás rendben, a raktározott mézük fogyott, a virágpor készletük viszont növekedett.
  Válaszukat előre is megköszönöm:
  Vargáné P. Erzsi

 8. Kurunczi Norbert

  Üdv!!!
  Szeretnék kérdezni a méhek betegségéről ,milyen fajta betegségek vannak és hogyan tudom őket időben észrevenni illetve kezelni ??????(pl. atka,nyúlóság)
  Előre is köszönöm …

 9. Veres János

  Nagyon szeretem a mézet, és kedvelem a méheket is, és nem félek a munkától sem. Olvasom a különféle fórumokat és úgy érzem kedvet is kaptam!
  Még kezdő méhész sem vagyok tehát, csak érdeklődő, de éppen ezért tele vagyok kérdésekkel.
  Én mindent kicsiben kezdtem és nem is panaszkodom. Így szeretném kezdeni ezt is.
  Egy családdal kezdeném egy rakodókaptárban jövő tavasszal. Hogy ismerkedjünk egymással, mármint a méhek és én.
  1-Mennyi mézre számíthatok? Mennyit vehetek el tőlük?
  2-Mik a felmerülő költségek? ( a gyógyszerek, és az etetés télen egy családra,stb?
  3-hogyan, milyen ütemben tudom 4 családdá fejleszteni őket, ha anyákat vásárolok? Hány év mire így négy családom lesz?

  Érdeklődve várom a válaszát.

 10. Nagy Zsolt

  Most szeretnénk elkezdeni méhészkedni az lenne a kérdésem hogy honnan érdemes beszerezni az első méhcsaládokat, és ha lehet ajánljon ilyen helyeket.6 családdal szeretnénk kezdeni és tapasztalatot szerezni.

 11. Nagy Tibor

  Kaptárnak való jó minőségű faanyag eladó!
  Érd.:+36302382186

 12. k.szabolcs

  A méhészkedést apukámtol tanulmányozom vagy legalább is ahogy birom de még csak 17 éves vagyok de majd megprobálok annyit tanulni hogy jol elsajátitsam ezt a szakmát. Mi NB rakodoval foglalkozunk és a méztér fél NB nekem ez a fajta jön be.

 13. Vargáné Puss Erzsébet

  Egy családdal elkezdtem a méhészkedést. Ebből a családból szaporítottam még kettőt, így jelenleg 3 családdal rendelkezem. Van ami NB fekvőben van és van ami 1/2 NB rakodóban van. Most úgy érzem, hogy a rakodó fog bejönni és arra fogok ráállni a jövőben.

 14. cobrycad

  Tisztelt méhészet!

  Szeretnék termelő családokat vásárolni 1/2 NB kereten.
  Az lenne a kérdésem, hogy egy átlagos termelő családnak hány 1/2 NB keretet kell takarnia,és mennyi fiasításnak kell lenni március második felében?
  Hány kerettől számít kölyök családnak? Van-e erre valami leírás vagy táblázat?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 15. Ha március végén szeretne 1/2 NB kereten méheket vásárolni, úgy hogy azok akácon hordó családok legyenek, azokat 20 kereten szokták árulni. Ebből 6-8 keret fias és a 20 keretből legalább 70 százalékát takarniuk kell a méheknek. Ezek ára tavaly 30-40.000 Ft között volt (ez jó évben 1 év alatt megtérül). Kölyök családokat akác után szoktak árulni, ez 5-6 keretnyi méhet jelent, fiatal anyával. Az 5-6 keretből 1-2 fias. Ezekből ebben az évben termelő család már nem lesz, csak jövőre.

 16. cobrycad

  Köszönöm !

 17. Péter

  Üdv!
  A méhek természetes szaporodási módja a rajzás, nem értem hogyan élik túl. Az öreg anya fiatal méhek kíséretében elhagyja a kaptárt, új otthont keresve. Mikor megtalálja, elkezdenek lépeket építeni és bepetézni. A 21 nap elteltével kikelnek a dolgozók, majd három nap elteltével megindul a pempőtermelésük (24 nap). A méhanya méhpempőt eszik, amit a dolgozók állítanak elő három napos koruktól 12 napos korukig. Az anya hogyan éli meg az új fiasítás kikelését (21 nap), ha csak 12 napig kap enni a régi dolgozóktól akik idő közben kiöregedtek? Esetleg ha nem áll le a pempőtermelés az idősebb méhekben.

 18. Péter

  Ó igen, nem áll le a pempőtermelés. Félreinformált a világháló…

 19. Schama

  Tisztelt Méhészet,
  Azt szeretném kérdezni, hogy a kaptárba helyezett réz lapocskáktól lesz-e bajuk a méheknek. A rezet nem bírják a gombák és az atkák sem, elpusztulnak tőle, csak nem tudom, hogy a kaptárban is érvényes ez, vagy a méheknek is bajuk lesz tőle, vagy esetleg telerakják propolisszal és mindegy, hogy ott van, vagy nincsen. Kezdő vagyok. A választ köszönöm. Schama

 20. lotti

  Jó napot. nekem olyan kérdésem lenne csak a méhészkedéssel kapcsolatban,
  hogy mi a száma amin be kell jelenteni az őstermelőknek a NAV felé?
  köszönöm előre is.

 21. Lant Tibor

  Tisztelt Méhészek!
  Tavaly észrevettük, hogy házunk falába (eresz alatt, egy öreg gerenda melletti résben) méhek költöztek. Ez viszonylag magasan van, először darázsnak néztem őket…porszívóra erősített pvc csővel elkezdtem a röpködő rovarokat begyűjteni, de rövid idő után kiderült, hogy méhekről van szó. Ettől kezdve családtagnak tekintettük őket. Kerestem a környéken méhészt, hogy mit lehetne tenni (korábban volt rá eset, hogy kertünk végében lévő egyik fán megtelepedett egy méhraj, azt akkor egy méhész vitte el). Kettővel is beszéltem, azt mondták, hogy nincs mit tenni, onnan nem lehet kicsalogatni őket, egyébként jön a tél, majd elpusztulnak. Sajnáltuk, de nem tudtunk mit tenni. A tél viszont kegyes volt hozzájuk, a család most is élénk repdeséssel jelzi, hogy köszönik, jól vannak.
  Kérdésem: tényleg nincs mit tenni?! Fogalmam sincs, hogy mekkora lehet az odú, semmilyen módon nem lehet hozzáférni (a méheknek persze igen…).
  Már arra is gondoltam, hogy készítek valami kaptárfélét, hátha átköltöznének, de valószínűleg ez nem így működik.
  Köszönettel várom a tippeket!
  Üdvözlettel:
  Lant Tibor
  Pomáz

 22. Szabó CSaba

  Tisztelt Hölgyem / Uram,
  Azt szeretném kérdezni hogy van e olyan magassági korlát ahol már nem tarthatók méhek?
  Nekünk egy eldugott kis mátrai faluban van házunk ami ugyan jobbára erdős(de sok a hársfa) ,de jött egy gondolotam ,hogy esetleg ott lehetne -e méhészkedni?

  Köszönettel
  SZabó CSaba

 23. Kiss Attila

  Tisztelt Méhészet !
  Nagyon hasznos az oldal és sok jó informâcióval van tele.
  Kérdésem az lenne,ha én nem megyek el okj tanfolyamra,hanem mèhèsz ismerősöktöl,könyvekből,internetröl tanulnàm meg az elméletett és alapokat ,gyakorlatba lenne ismerős aki segit,lehet belőlem úgy méhész ès tarthatok is ? (Otthon
  Egy kezdő méhésznek kb mennyibe van minden ?

 24. Molnár Károly

  Üdvözlöm! Érdeklödni szeretnék mi a hivatalos eljárása a méhcsaládok vásárlásának? Segitségét elöre is köszönöm. Üdvözlettel Molnár Károly

 25. Kedves Csaba, a magyarországi terepviszonyok között nincsen olyan magassági pont, ahol a méhek ne tudnának megélni és gyűjtögetni. A szomszédos Ausztriában, a magyarországi területeknél sokkal magasabban is méhészkednek – úgyhogy ez nem lehet akadály.

 26. Attila, a méhészkedés Magyarországon jelenleg még nincsen végzettséghez kötve. Bárki tarthat méheket, csak bejelentési közelezettség van.
  Minden év februárjában az illetékes önkörmányzatnál kötelezően be kell jelenteni a méhcsaládok számát.

  A második kérdésére nem tudok konkrét választ adni, lehet kicsiben és nagyban is kezdeni.
  Egy kaptár ára általában 10.000-20.000 Ft között mozog.
  Tavasszal egy méhcsalád kb. 35-40.000 körül lesz idén.
  Védőruhát, füstölőt, kéziszerszámokat kb 15-20.000 Ft-ért már be lehet szerezni.
  Induláshoz egy 3 keretes használt pörgetőt kap már 20.000 Ft-ért is, a jobb pergetők több száz ezer forintba kerülnek.
  Ezenk kívül elszántságra, odafigyelésre és sok-sok tanulásra van szükség (egyrészt az idősebb, tapasztalt méhészektől másrészt a szakirodalom elsajátítása is fontos).

 27. Károly, egyetlen kikötés van a méhvásárlásnál: az eladónál, a helyi méhegészségügyi felelőstől vagy állatorvostól kell egy igazolás, hogy a méhcsaládok és a terület betegség mentesek.

 28. pippo

  Tisztelt Méhész.Egy olyan kérdésem lenne hogy szeretnék kicsit méhészkedni persze elsőre csak 3-4-5 kaptárral hogy tanuljak illetve ki kell tapasztalnom hogy munkám mellet mi hogy fér bele.Az lenne a kérdésem hogy mi kell ahhoz hogy valaki mézet adjon el ismerőseinek stb ,őstermelői igazolvány elég?Illetve rakodó NB 1/2 kaptárral kezdem és itt az lenne a kérdés hogy hány fiókra engedjem az anyát?Én kettőre gondoltam majd akác virágzás előtt szorítanám vissza egyre.hogy lenne a legcélszerűbb.köszönöm

 29. Pippo, ahhoz hogy a mézet el tudja adni, elég az őstermelői igazolvány is. Az NB 1/2 méhészkedést nem lehet 3 mondatban lerendezni… az akácra 1 fiókra szoktuk lezárni az anyát, a második fiókban szoktak lenni a fedett fias keretek és fölötte üresek. A hordás beindulásakor, ha elég erős a család, a fias keretekből lehet szaporítani és új családot összerakni. De javaslom, hogy szerezzen be olyan szakkönyveket, amik az NB 1/2-es méhészkedésről szólna és jó alaposan tanulmányozza át a témát mielőtt belekezd az ördög ugyanis a részletekben rejlik…

 30. pippo

  Énis hasonló képen gondoltam egyelőre két fiókon aztán ha kezdődik a hordás akkor az anyát 1 fiókra lezárom és a 2 bent lennénk a fias keretek mármint a lezártak, a 3 fiók meg a méztér. Ha elég nagy a család általában hány kereten szoktak új családot csinálni? mennyit érdemes kivenni? köszönöm

 31. Pippo, ha akác hordásra elég népes a család, úgy, hogy az alsó fiókban az anya nyitott fias + két üres keret, a második fiókba mézes + fedett fias keret és a harmadik fiókban lévő üres kereteket is takarják a méhek, akkor amikor már legalább 2 kg-os napi gyarapodás van, a mézes + fedett fias fiókot el lehet venni, s bölcsőt vagy anyát adva nekik abból naprafogó virágzásra már termelő család lesz. A helyére üres fiókot téve tiszta akác mézet tununk pergetni. A kijáró méhek az eredeti családhoz visszarepülnek, a fiatalok pedig könnyebben elfogadják az új anyát vagy bölcsőt.

 32. Kati

  Tisztelt Méhészet érdeklödni szeretnék hogy merre is induljak el,tanulás szempontjából mert érdekel nagyon a méhészet és az ezzel járó teendök.Jász-Nagykun Szolnok megyéböl érdeklödöm.Most indulo és közeljövöben indulo tanfolyamokrol szeretnék többet tudni,és hogy merre induljak el.Válaszukat elölre is köszönöm.

 33. tisztel méhészet. Lenne egy problémám minél előbb el kéne hoznom a méh családokat kaptárban költözés miatt itt kb 40 km távolságról van szó. Ezt 10 fok felett megtehetem vagy sem hogy lehetne ezt megoldani? köszönöm szépen

 34. Ádám, ez egy jó kérdés… 10 fok felett már felbomlik a telelőfürt, tehát elvileg lehet már szállítani. Én az ön heléyben azt csinálnám, hogy reggel bezárnám a kijárót, hogy ne induljanak kifelé a méhek, megvárnám, hogy kellőképpen felmelegedjen délre az idő és megpróbálnam nap közben a lehető legkíméletesebben szállítani őket. Szerintem a 40 km-ből, 10 fok felett nem lehet probléma. Jövő hétre még szebb időt ígérnek.

 35. Csilla

  Tisztelt Méhészet!
  Mennyi távolság kell a kitelepített méhcsaládok közt?
  Nem messze van kb 400 méterre az akác erdőmtől egy méhészet kb 40 kaptárral. Lehet e telepíteni az erdő mellé másik kaptárakat is. Eladódna a kis birtokom és az illető méhészkedne rajta , csak nem tudjuk hogy mivel nem messze van aki méhészkedik lehet e ? Nem tudom van e erre is valamilyen jogszabály 🙂
  Köszönöm szépen válaszát:)

 36. Tisztelt méhész. Egy olyan kérdéssel fordulnák önhöz hogy szeretnék venni egy kisebb pergetőt de i a közelben megtalálható és számomra kezdésnek kifizethető az kívül belül zománccal festett és az érdekelne hogy ez nem e gond nem e károsítja a mézet a festék. Eladó szerint ők régóta használták így és semmi gond nem volt vele.

 37. Csilla, ha az érdeklődője álló méhészetet akar létesíteni, akkor – ha jól tudom – csak akkor van kikötés, ha a szomszéd méhész a hivatalos anyanevelő egyesület tagja. Ha 200 méternél nem kisebb a távolság és a szomszéd méhész nem nevel egyesületi tagként anyát, akkor elméletileg nem lehet gond. Ennek azonban érdemes jobban utánajárni valamint felvenni a kapcsolatot a szomszéd méhésszel is.

 38. Pippo, ha a festés a pergetőn teljesen ép és nem potyog bele a mézbe, akkor nem lehet gond.

 39. Köszönöm szíves válaszát.Annyit szeretnék még kérdezni hogy akác virágzás közben után ha megindul az anyabölcső húzása hogy tudnék újabb családokat csinálni,itt értem azt hogy sajnos egyenlőre nincs más telephely hova az új családot eltudnám vinni pár napra hogy ne repüljenek vissza az eredeti családhoz így erre valami más megoldás érdekelne.köszönöm

 40. Miklós Moldván

  TISZTELT MÉHÉSZ ÚR ! MIKLÓS VAGYOK DEBRECENBŐL KÉRDÉSEM VOLNA
  MILYEN KAPTÁRRAL ÉRDEMES KEZDENI , MIVEL TERVEM 10 – 20 CSALÁD EBBEN
  AZ ÉVBEN , MIVEL KERTÜNK VÉGÉTŐL KEZDŐDIK LEGALÁBB 1000 HA AKÁC VAGY
  TÖBB ,CSALÁDI HÁZ 2500 N 2 TELEKKEL 1000 MÉHCSALÁD BŐVEN FÉR
  ÉS MÉG MINDEN ADOTT HOZZÁ KÉNE EGY TÁRS AKI HELYHIÁNYBAN SZENVED
  KÖSZÖNÖM KEDVES MÉHÉSZ ÚR , TISZTELETTEL MIKLÓS 06 20 331 22 53
  miklos.moldvan@gmail.com várok egy IGAZI MÉHÉSZ TÁRSAT A REMÉNY JÓ HELY,

 41. Àbel Toth

  Üdv! Tóth Ábel vagyok Püspökszilágyról.
  11éves vagyok és mészkedni szeretnék. Sok jó tanácsot kaptam és csak azt szeretném tudni hogy hol tudom meg venni a védőruhát kaptárt ,stb. Előre is köszönöm

 42. Szabó Csaba

  Tiszteletem!Miből érzékeli a méh ,miután elhagyja a kaptárt ,hogy újra tájolnia kell?Vándorláskor miből érzékeli hogy nem szabad eltávolodnia túlságosan a kaptártól tájolás nélkül?

 43. Barkóczy István

  Tisztelt uram. Idős nyugdíjas vagyok.Falun kertes házban lakok erdő közelébe. Egykét kaptárral szeretnék elkezdeni méhészkedni. Ehhez kérem a segítségét.
  Baráti üdvözlettel: Barkóczy István.

 44. Békési Zoltán

  67 éves vagyok, legelőször 8 évesen kerültem kapcsolatba méhészettel,
  ez “egynyaras” volt, sok szép emlékkel.A következő kalandom 24 évesen
  egy méhszúrás sorozattal ért véget. Az idős méhész barátom azt mondta
  allergiás vagyok a szúrásra mert nagyon feldagadt a szúrás helye. volt már sok méh és darázs szúrásom mindig jól feldagadt a szúrás helye.Nemrég beszéltem egy méhésszel aki azt mondta “csak érzékeny vagyok ez elmúlhat.Most már lenne lehetőségem!Kérdésem ÉRDEMES????
  Üdvözlettel: id.Békési Zoltán

 45. Zsolt

  Űdv.tavaj kezdtem a méhészkedést 1 csalàddal évvégére 8-al zàrtam nagyon sokat kell még tanulnom.De ezért is szeretném megkérdezni hol lehet oktatò filmet beszerezni.Ha valaki segitene ebben megköszönném.

 46. László Judit

  Tisztelt Méhészet! Azt szeretném megkérdezni,hogy a varroa atkát hogyan lehet felismerni és milyen módszerrrel,gyógyszerrel,eszközzel,mikor és hányszor kell a kezeléseket elvégezni.Egy ismerősömtől ,aki felhagy a méhészkedéssel vennék 1/2 NB tamási rakodókaptáraka,nem baj,hogy használtak,négy évesek?

 47. szilda

  Sziasztok! Remek az összefoglaló. Az oldalatok nem tartalmaz olyan tesztet, ahol az elméleti tudásunk állapotát vizsgálhatjuk?

 48. Hujber Kálmánné

  Kereten szeretnék vásárolni tavasszal méhcsaládokat,milyen hasznos tanácsot tud ajánlani? 16-18 kereten vannak 4-5 fias kerettel 1/2 nb kereten vannak.Jelenleg 14 családunk van ,és rakodókaptáraink vannak.Köszönetel:Hujberné

 49. Anna

  Tisztelt Méhész!
  Lakott területen (falun, szomszédok minden oldalon) lehet-e méhészkedni? Közel- távol semmilyen fásrész nincs.
  Mind kiderült második szomszédunk méhészkedésre adta a fejét, csak elfelejtett szólni … nem igazán örülünk neki.
  Mégis mit tehetünk hogy vigye a méheket máshová?!

 50. Panyi Zsolt

  Üdvözlöm!
  Szentendrén lakom és szeretnék meglátogatni egy méhészetet. Mit javasol?
  Köszönettel:
  Panyi Zsolt
  30/289-3647

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *