MÉZ FAJTÁK


Magyarország mindig is a „méz-nagyhatalmak” közé tartozott. A hazánk területén dolgozó mintegy 16 ezer méhész több mint 650 ezer méhcsaládot tart. Évenkénti 25 ezer tonna magyar mézzel Európa második legnagyobb termelőjeként a világtermelés öt százalékát adjuk. Akácméz viszonylatában pedig egyenesen Világnagyhatalom vagyunk.

 

Fajtamézek

Fajtamézekről akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát. Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt, valamint az adott növény virágzásának időpontjában a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása.

akácméz

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad). Enyhén nyugtató hatású, robizin és akacin tartalma miatt kiválóan alkalmas a köhögés enyhítésére, valamint a szervezet általános fertőtlenítésére. Hatásos ellenszere továbbá a gyomorsav túltermelésének és gyümölcscukor tartalmának köszönhetően májregeneráló hatással bír. Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek illetve idősebbeknek. Mi egyébként a harmónikus, nem domináns íze miatt gyakran használjuk italok és sütemények ízesítésére, édesítésére.

hársméz

A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk. Farnezol tartalma miatt idegnyugtató hatású, különösen ajánlott az álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére.Kolin tartalmának köszönhetően gátolja az érelmeszesedést és a zsírlerakódást is. Nagyszerű köhögéscsillapító, hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk.

napraforgóméz

Aranysárgától a nap-sárgáig terjed a frissen folyós szirupszerű napraforgóméz. Ez a mézfajta igen gyorsan kristályosodik, vagyis az idő múlásával nagyméretű, durva mézkristályok képződnek és ülnek a mézesüveg aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú. Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk. A napraforgóméz egy krémmézzé alakítható fajtaméz. Savassága miatt savtúltengésben szenvedők számára nem ajánlott!

repceméz

A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagysabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Ez a folyamat nagyban növeli eme méz fajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence). Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén napi egy-egy kanálnyi adag elfogyasztását. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott. Mivel egyöntetűen, apró kristályokat alkotva kristályosodik kiválóan alkalmas krémméz előállítására. Érdemes ilyenkor valamilyen zamatos mézzel társítani.

gesztenyeméz

A borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed a gyorsan és finoman kristályosodó gesztenyeméz színe. Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint értisztító hatása miatt viszértágulatok mérséklésére ajánlják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem szokták felhasználni.

fenyőméz

A jegenyefenyő erőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van. Többnyire sokáig folyékony marad. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása kiváló étrendkiegészítő. Foszfor és mangán tartalmának köszönhetően elsősorban nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlják. Isteni finom önmagában (az örökzöld kenyeres-vajas felhozatalban, vagy műzlihez), de italok ízesítésére is tökéletes.

levendulaméz

Bár a levendulaföldekről mindenkinek a franciaországi Provance tartomány ugrik be elsőre, a borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levandulaméz hazánkban is megtalálható, sőt igazi csemegének számít. Mivel enyhe fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor a legtöbben első kóstolásra beleszeretnek. Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas ez a fajtaméz, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is. Fogyasztását egyszerűen ömagában, vagy a régi kedvenc kenyeres-vajas felhozatalban, (esetleg műzlihez) ajánljuk.

facéliaméz (mézontófű-méz)

Áttetsző halványbarnás, kissé opálos fajtamézünk, mely enyhe illatával és a facéliafa virágporát idéző ízével felvértezett mézkülönlegesség. A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad. Szív és érrendszeri problémák esetén ajánlott a fogyasztása. Könnyen emészthetőségének köszönhetően a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. Finom íze miatt csemegemézként, önmagában fogyasztjuk. Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra.

selyemkóróméz / vaddohányméz

Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú,akárcsak hússzínű virágai. Íze rendkivüli intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki. A legtöbb vaddohány hazánkban az Alföldön terem. Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól. A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani. A selyemkóróméz igazi hungarikum.

aranyvesszőméz / szolidágóméz

Sűrűn folyó, gyakran mentás utóízű fajtméz az aranyszínű vagy világosbarnás árnyalatú, nyár végén gyűjtött szolidágóméz. Kristályosodó, kitűnő ízharmóniájú. Magas illóolaj tartalmánál fogva, elősegíti az emésztést és görcsoldó hatású.

medvehagymaméz

A kellemes aromájú, zöldes árnyalatú, sötét színű csemegeméz egy igazi magyar Különlegesség! A fűszeresen édes, gyengén pikáns medvehagymaméz leginkább Baranya megyében, a Mecsek hegység területén jellegzetes. Egyike a legtisztább fajtamézeinknek. A medvehagyma vértisztító hatása többszöröse a fokhagymáénak. Tavaszi méregtelenítő kúrák tökéletes kiegészítője.

hajdinaméz / pohánkaméz

A legsötétebb virágmézünk szinte fekete. Íze nagyon karakteres, fűszeres, illata jellegzetes bőrszagú (van, akit a disznóól szagára emlékezt), ahogy mondani szokás nem szagolni, enni kell! Az ínyencek egyik kedvelt méze ez a nehezen kristályosodó fajtaméz. A hajdinamézet Franciaországban a gyógyszertárakban szívbetegek számára árusítják. Fogyasztása elősegíti a bőrképződést, valamint csökkenti a gyermekek növekedési fájdalmait.

édesharmatméz / mézharmatméz

Ezt a sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, fanyarkás ízű mézkülönlegesség nem a virágok nektárjából készül, hanem a magyarországi erdőkben a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Ennek köszönhetően elenyésző virágportartalommal rendelkezik. Ez a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta. Erõsíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Mivel sok vasat és rezet tartalmaz, elsősorban vérszegényeknek hasznos.

Vegyes mézek

vegyes virágméz

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, összetétele , színe és íze a méhek által látogatott növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet.Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A vegyes virágmézek a fajtamézekhez hasonlóan kiváló hatással vannak egészségünkre.Olcsóbb áruk miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre használják őket. A legértékesebb mézek a vegyes mézek, mivel a különféle növényekrõl származó nektárok révén a méz egészségre gykorolt hatásainak területe is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekezõ rendszerét.

tavaszi vegyes virágméz

A kora tavaszi gyümölcsfák virágairól- túlnyomórészt Vadcseresznyéről – és virágokból gyűjtött méz. Frissen világos, később vöröses színű, nehezen folyó virágillatú méz.

erdei vegyesméz

Sötétbarna színű, gazdag ízvilágú mézek a lassan kristályosodó erdei vegyesmézek. A nyár elején virágzó növények virágjából gyűjtött méz friss, zamatos karakterével gyorsan a kedvencünkké vált.

 Mézkülönlegességek

Lépesméz

A lépesméz úgy készül, hogy a mézet nem távolítják el a kereteket felépítő viaszsejtekből pergetéssel, hanem az eredeti viaszfedéllel lezárva tárolják, s csak a fogyasztó “szopogatja” ki belőle. A lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma bizonyítottan nagyobb a régóta tárolt mézénél.

fokhagymás méz

A fokhagyma immunerősítő és vértisztító hatását finom akácmézzel fokozzuk. Az eredmény pedig egy a meghűléses megbetegedések és a legyengült szervezet megerősítésére kiválóan alkalmas finomság, melyet húsok pácolásához használhatunk, vagy pirítós kenyérre kenve is fogyaszthatjuk!

krémméz

A közkedvelt krémmézek alapját általában repce és napraforgóméz alkotják. Folyamatos keveréssel lágy kristályszerű szerkezetűvé alakított méz, amely gazdag összetevőinek köszönhetően zamatos és lágy krémszerűen kenhető – egy igazi finomság reggelire.

virágporos méz

A virágpor a természetben fellelhető egyik legkomplexebb tápanyagunk. Mézzel elkeverve egy krémes állagú, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag finomságot kapunk. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés esetén. Javítja a fizikai erőnlétet és a vérképet, csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenít. Több információ a virágpor egészségre gyakorolt hatásáról itt olvasható.

 

propoliszos méz

A virágpor a természetben fellelhető egyik legkomplexebb tápanyagunk. Mézzel elkeverve egy krémes állagú, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag finomságot kapunk. Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi megterhelés esetén. Javítja a fizikai erőnlétet és a vérképet, csökkenti a koleszterinszintet és méregtelenít. Több információ a virágpor egészségre gyakorolt hatásáról itt olvasható.


3 Comments

 1. Kornélia

  Tisztelt Cím!
  Vásároltam FEKETE HÁRS MÉZET é sajnos nem találom a részletes leírását ennek a mézfajtának. Úgy gondolom nem egészen azonos a “sima” hársmézzel! Kérem szíveskedjenek segíteni, hogy megtudjam a részletes leírást!
  Üdvözlettel: Kornélia

 2. Gyümölcsfa virágmézről nem olvastam. Ilyen kategória nem létezik?

 3. Sziasztok!

  A virágporos és propoliszos méznek ugyanaz a leírása. 🙂 Ha időtök engedi, javítsátok.

  Ádám

Trackbacks/Pingbacks

 1. Itt az ősz, a megfázások és az esti lépesméz “szopogatás” ideje | CSERNAMÉZ.COM - [...] MÉZ FAJTÁK [...]
 2. A mézfogyasztás tízparancsolata | csernaméz, magyar termelői méz a Csernavölgyi méhészetből - [...] BLOGMÉZ FAJTÁKMÉZ ÁRAK 2011APITERÁPIAROYAL JELLY/MÉHPEMPŐVIRÁGPORPROPOLISZMÉH KÉPEKFOTÓK A MÉHEKRŐLFOTÓK A MÉHÉSZETRŐLFOTÓK A MÉHÉSZKEDÉSRŐLMÉHÉSZETI VIDEÓKTUDTA-E?HOGYAN KÉSZÜL A MÉZ?LÉTEZIK MÉZES SEBGYÓGYÍTÁS?MIT GYŰJTENEK…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *