MÉZSÖR, MÉZES PÁLINKA


Mézes italok

Mézsör

Hozzávalók:

1,5 kg méz
1 narancs
1 citrom
1 késhegynyi citromsav
2-3 csepp csersav vagy 1 csipet élesztő

Elkészítés: A mézet egy nagy fazékba csurgatjuk, felöntjük 3-4 l forró vízzel, majd addig kevergetjük amíg a méz fel nem oldódik. Kb. 5 percig melegítjük, míg eléri a forráspontját. Ezt követően hozzáadjuk a citromot, narancsot, a csersavat és citromsavat. Átöntjük egy üveg edénybe,  tetejét gumi- vagy műanyagdugóval lezárjuk, a dugót kilyukasztjuk. (Érdemes egy légdugót venni, ezt használják a sörgyártásnál is) Az üveget meleg helyre tesszük, vattával  bedugaszoljuk a tetejét. Négy napig állni hagyjuk. Ekkor teljesen lezárjuk a tetejét. Kb. 3-5 nap múlva, amikor már nem forr, sterilizált tartályba csapoljuk át, hozzáadunk egy Campden-tablettát és légdugóval lezárjuk a tartályt. Addig hagyjuk így állni, amíg teljesen ki nem tisztul, ekkor  átcsapoljuk sterilizált üvegekbe, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot 750 mililiterenként és lezárjuk a tetejét. Két hét múlva fogyasztható.

Mézes pálinka

Hozzávalók:

6 dl gyümölcspálinka  
2-3 dl méz

Elkészítés: Érdemes felhasználása előtt egy-két héttel korábban elkészíteni ezt az édes alkoholos italt. A mézet addig melegítjük, míg folyós állagú nem lesz, majd még melegében  összekeverjük a pálinkával. Alaposan összerázzuk, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) tároljuk. Naponta megforgatjuk, majd egy hét elteltével fogyaszthatjuk.


0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. A mézfogyasztás tízparancsolata | csernaméz, magyar termelői méz a Csernavölgyi méhészetből - [...] BŐRRADÍRMÉZES HAJÁPOLÁSMÉZES MASSZÁZSMÉZES RECEPTEKKRÉMES MÉZES RECEPTEKMÉZES FŐÉTELEKMÉZSÖR, MÉZES PÁLINKAELÉRHETŐSÉGÜNK TÉRKÉPPELKEZDŐLAPMÉHÉSZET [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *